Jest wiele sposobów na to by wesprzeć odpornosć organizmu w okresie jesienno-zimowym oraz w czasie przesilenia wiosennego, by uchronić się przed przeziębieniem, grypą czy infekcjami górnych dróg oddechowych. Najlepiej wybierać te metody, które opierają się na naturalnych składnikach z których możemy czerpać witaminy, minerały i inne związki cenne dla kondycji naszego organimu.
Już nasze babcie i mamy wiedziały o właściwościach czarnego bzu, maliny, lipy czy aronii i co roku zapełniały spiżarki przetworami z tych owoców, by w sezonie zimowym móc po nie sięgać.
Przez pewien czas naturalne metody zostały wyparte przez syntetyczne preparaty witaminowe, lecz teraz ponownie przeżywają swój renesans.
W czym pomagają nam naturalne składniki?
Czarny bez:
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
- wykazuje właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające)
- dostarcza polifenoli i antocyjanów
Lipa:
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz górnych dróg oddechowych
- działa kojąco i relaksująco
Aronia:
- wykazuje właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające).
Chcąc zagwarantować najbliższym najlepsze źródło witamin i minerałów należy zwracać uwagę na pochodzenie i czystość elementów diety. Ponadto niektóre owoce, jak np. czarny bez nieodpowiednio przetworzone nie nadają się do spożycia. Tylko właściwe przetworzenie tych owoców i podanie ich w odpowiedniej formie pozwala zachować ich naturalne właściwości. Dlatego też warto sięgać po preparaty, które w swoim składzie mają ekstrakty i soki z owoców, które pochodzą z pewnych i sprawdzonych źródeł oraz są odpowiednio przetworzone i przechowywane.
Wspomaganie układu immunologicznego
Codzienną dietę należy uzupełniać także w witaminy i minerały, również te, które wspomagają układ immunologiczny. Na uwagę w tym wypadku zasługują witamina C oraz cynk, które oprócz wspierania funkcji układu odpornościowego chronią także komórki przed stresem oksydacyjnym.
Z kolei witaminy z grupy B zmniejszają uczucie zmęczenia i znużenia oraz pomagają w funkcjonowaniu układu nerwowego, który w okresie jesienno-zimowym oraz w czasie przesilenia wiosennego jest wystawiony na ciężką próbę.
Preparaty Blu firmy Oleofarm
W okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę warto sięgnąć po sprawdzone preparaty łączące w sobie naturalne ekstrakty z owoców oraz witaminy i minerały.
Seria preparatów BLU zawiera specjalnie przygotowany ekstrakt z owoców czarnego bzu standaryzowany na zawartość dwóch rodzajów związków flawonowych: antocyjanów i polifenoli. Dzięki nim czarny bez wykazuje wyjątkowe właściwości związane ze wspomaganiem odporności.
Związki te są wchłaniane w jelicie cienkim, w formie natywnej w pełni zachowując swoje właściwości biologiczne, co przekłada się na wysoką skuteczność. Ponadto każdy z trzech preparatów BLU ma w swoim składzie składniki, które są idealnie dopasowane do wieku konsumentów.
Jak wygląda seria BLU?
Blu to spójna seria trzech preparatów:
BluKid to wyjątkowa kompozycja zawierająca podwójnie standaryzowany ekstrakt z owoców czarnego bzu, witaminę C, cynk oraz bioflawonoidy cytrusowe, które w naturalny sposób wspierają układ immunologiczny. Blu Kid przeznaczony jest dla dzieci od 3-go roku do 12-go roku życia.
Blu Junior, to preparat dla młodzieży od 12-go roku życia i dorosłych, wzbogacony o sok z aronii oraz ekstrakt z kwiatu lipy.
Blu Active to suplement dla dorosłych, który w swoim składzie oprócz podwójnie standaryzowanego ekstraktu z owoców czarnego bzu, witaminy C, cynku oraz bioflawonoidów cytrusowych, posiada także ekstrakt z kwiatu lipy oraz 5 witamin z grupy B.
Zdrowie i witalność naturalnie… Blu dla całej rodziny.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Oleofarm, producentem suplementów diety dla dzieci i dorosłych.