Kwas foliowy to witamina z grupy B (B9). W naturze występuje w postaci folanów, które są jednak niezwykle wrażliwe na obróbkę termiczną. Dlatego produkty bogate w kwas foliowy najlepiej jeść surowe lub krótko gotowane. Kwas foliowy przyjmowany przed ciążą i w czasie jej trwania, może uchronić płód przed wadami wrodzonymi mózgu i kręgosłupa.
Lekarze zalecają aby każda kobieta w wieku rozrodczym przyjmowała profilaktycznie jedną tabletkę kwasu foliowego dziennie.Oczywiście należy to skonsultować z lekarzem, który poinformuje nas co jaki czas należy robić przerwy.
Naturalnym źródłem kwasu foliowego są:
- sok z pomarańczy
- drożdże piekarskie i piwne
- fasola, groch, soczewica, soja (zawiera od 150 - 250 mg w 100g produktu!)
- zielone liściaste warzywa, zwłaszcza szpinak, sałata, natka pietruszki
- szparagi, brukselka, brokuły, groszek
- rzepa, buraki
- ryż, jęczmień, pszenica i zarodki pszenicy
- wątróbka, żółtka jaj, sery (nie są jednak polecane w zdrowej diecie - zbyt kaloryczne i bogate w nasycone kwasy tłuszczowe)
- ryż brązowy
Chcesz poinformować o konkursie, akcji lub ciekawym wydarzeniu, które organizujesz? Wyślij link do konkursu wraz z opisem na adres redakcji redakcja(@)blogimam.pl :)
Fokus na komórce – jak podświetlić aktywną kolumnę i wiersz...
MalinowyExcelPL, 30.12.2024
Gośka, 26.12.2024
Czy hulajnogą elektryczną można jeździć po ścieżce rowerowej...
MarysiaB, 25.12.2024
Czy można kopać piłkę w unihokeju?
MarysiaB, 25.12.2024
Jak połączyć Skymaster z telefonem?
MarysiaB, 25.12.2024
MarysiaB, 24.12.2024
Jaka deskorolka dla dziecka 8 lat?
MarysiaB, 24.12.2024
Katarzyna Mróz, 24.12.2024
MarysiaB, 24.12.2024
igomama, 23.12.2024
Przy jakim wietrze nie wychodzić z dzieckiem?
Katarzyna Mróz, 23.12.2024