Kwas foliowy to witamina z grupy B (B9). W naturze występuje w postaci folanów, które są jednak niezwykle wrażliwe na obróbkę termiczną. Dlatego produkty bogate w kwas foliowy najlepiej jeść surowe lub krótko gotowane. Kwas foliowy przyjmowany przed ciążą i w czasie jej trwania, może uchronić płód przed wadami wrodzonymi mózgu i kręgosłupa.
Lekarze zalecają aby każda kobieta w wieku rozrodczym przyjmowała profilaktycznie jedną tabletkę kwasu foliowego dziennie.Oczywiście należy to skonsultować z lekarzem, który poinformuje nas co jaki czas należy robić przerwy.
Naturalnym źródłem kwasu foliowego są:
- sok z pomarańczy
- drożdże piekarskie i piwne
- fasola, groch, soczewica, soja (zawiera od 150 - 250 mg w 100g produktu!)
- zielone liściaste warzywa, zwłaszcza szpinak, sałata, natka pietruszki
- szparagi, brukselka, brokuły, groszek
- rzepa, buraki
- ryż, jęczmień, pszenica i zarodki pszenicy
- wątróbka, żółtka jaj, sery (nie są jednak polecane w zdrowej diecie - zbyt kaloryczne i bogate w nasycone kwasy tłuszczowe)
- ryż brązowy
Chcesz poinformować o konkursie, akcji lub ciekawym wydarzeniu, które organizujesz? Wyślij link do konkursu wraz z opisem na adres redakcji redakcja(@)blogimam.pl :)
Co zrobić, by dziecko dobrze zniosło pobyt na koloniach?
Strefa Taty, 15.03.2023
Potrzeba bliskości u niemowlaka - pluszaki Jellycat miękkie...
mika3008, 14.03.2023
Dziecko nie chce jeść – co robić?
RozszerzanieDiety, 14.03.2023
Jak się pozbyć linii podziału stron? 3 metody
MalinowyExcelPL, 14.03.2023
Placki z serka wiejskiego z mandarynkami
Ola1984, 13.03.2023
6 rzeczy, które powinny się znaleźć w kosmetycznej wyprawce...
wkawiarence, 13.03.2023
Zasady żywienia zdrowych niemowląt
RozszerzanieDiety, 13.03.2023
Ten drugi. Autobiografia księcia Harry'ego.
Retromoderna, 12.03.2023
mika3008, 12.03.2023
Ola1984, 10.03.2023
Kabalista. Seria: Gerard Edling. T. 4. Remigiusz Mróz
Retromoderna, 10.03.2023