Fine Dining Week. Premierowy festiwal sztuki kulinarnej w Warszawie i Krakowie!

Już od 23 do 31 sierpnia w Warszawie i Krakowie będzie miał miejsce Festiwal sztuki Restauracyjnej Fine Dining Week. Pięciodaniowe, wielozmysłowe doświadczenie restauracyjne i kieliszek aperitifu będą dostępne w 37 najwybitniejszych fine diningowych Restauracjach, wyróżnianych przez przewodniki Michelin i Gault Millau. Wydarzenie będzie pierwszym w Polsce, które promuje kulturę fine diningu i edukuje w jej zakresie. Dzięki specjalnej cenie 119 zł za pięciodaniowy popis nagradzanych Szefów Kuchni Goście mogą doświadczyć na własne zmysły najwyższej kultury restauracyjnej.
 
Historia fine diningu sięga początków istnienia Restauracji, jednak jego właściwy rozkwit przypada od końca XVIII wieku, kiedy to wybitni Szefowie Kuchni wraz z zespołami opuszczali szlacheckie dwory, zakładając najwyższej klasy Restauracje w miastach. Fine dining jako najwyższa sztuka restauracyjna narodził się we Francji i szybko przeniósł się poza jej granice, ciesząc najbardziej wymagających Gości na całym świecie. Samo pojęcie fine diningu budzi wciąż wiele kontrowersji.
 
Czym więc naprawdę jest fine dining?!
 
Restauracją fine diningowe tworzą pełne, wielowymiarowe i wielozmysłowe doświadczenie. Filarami współczesnych Restauracji fine diningowych są m.in. najwyższe standardy obsługi, rozbudowane posiłki, historyczne bądź starannie zaprojektowane i wykonane wnętrza, najwyższa jakość i autentyczność produktów, dedykowane naczynia i sztućce, najwyższa edukacja Szefów Kuchni, kultura wine pairingu, autorski i niesieciowy charakter oraz społeczny i biznesowy status budujące dodatkowy prestiż i reputację. Brak kompromisów na tych wszystkich polach jest źródłem wysokich cen w tych Restauracjach.
 
Fine diningowa obsługa jest najlepszym doradcą i przyjacielem Gościa. Zarówno obeznani z etykietą stołu kelnerzy, jak i świetnie wykształceni sommelierzy wspólnie dbają o perfekcyjne doświadczenie restauracyjne. Najwyższa jakość obejmuje nie tylko jedzenie i serwis, ale także wina, komponowane z daniami według sztuki wine pairingu. Standardem jest elegancki ubiór Obsługi. Również Goście przychodzący do fine diningowej Restauracji powinni ubrać się bardziej elegancko niż na co dzień, jako że czeka ich coś więcej niż jedzenie - prawdziwy popis sztuki restauracyjnej, pod względem wrażeń estetycznych porównywalny często do wrażeń dostarczanych podczas wizyt w teatrze, czy filharmonii.
 
Najwyższej klasy Restauracje są także przestrzenią spotkań elit i biznesu; spotkania te wymagają odpowiedniej oprawy, także od strony ich uczestników.! ! Jedzenie w fine diningowych Restauracjach musi spełniać najwyższe standardy od samego początku procesu przygotowania. Zaczynając od najlepszej jakości, najświeższych składników pochodzących od zaufanych dostawców, przez ich przechowywanie, aż po prezentację i spektakularne podanie dania, za które odpowiada Szef Kuchni.
 
Szefowie Kuchni fine diningowych Restauracji są najczęściej absolwentami prestiżowych szkół kulinarnych z wieloletnim doświadczeniem w kreowaniu sztuki na talerzu - często egzotycznej i trudno dostępnej. Ich umiejętności, perfekcjonizm, dyscyplina, wyczucie, gust i kreatywność tworzą wyjątkowe smaki i obrazy. Jedzenie w fine diningowych Restauracjach to w efekcie nie tylko przyjemność dla kubków smakowych, ale też cała dopełniająca ją oprawa.
 
Prawdziwe Restauracje fine diningowe doprowadzają wszystkie opisane powyżej elementy do perfekcji. Tworzą niepowtarzalne wielozmysłowe i wielowymiarowe doświadczenie. Zaczyna się przed przekroczeniem progu Restauracji, a kończy na długo po jej opuszczeniu - trwając w rozmowach, recenzjach i rekomendacjach. W imieniu właśnie tych Restauracji zapraszamy Gości na!Festiwal najwyższej sztuki restauracyjnej.
Do zobaczenia przy stole!
 
Szczegóły na: www.facebook.com/RestaurantWeekPolska / Instagram: @restaurant_week_polska

Komentarze Facebook

Aby dodać treść zaloguj się lub wyślij na adres redakcji)

Chcesz poinformować o konkursie, akcji lub ciekawym wydarzeniu, które organizujesz? Wyślij link do konkursu wraz z opisem na adres redakcji redakcja(@)blogimam.pl :)

Patronat BlogiMam

Wpisy z blogów Mam

Jak ozdobić pokój niemowlaka?

Katarzyna Mróz, 11.02.2025

Gniotek z reklamówki (bez mąki)

mamprzepis.pl, 11.02.2025

Dlaczego długopis się wylewa?

Katarzyna Mróz, 11.02.2025

Jaka sałatka zaskoczyć gości?

Katarzyna Mróz, 11.02.2025

Co ile kąpać 2 letnie dziecko?

Katarzyna Mróz, 10.02.2025

Czy nakładki na sutki pomagają?

Katarzyna Mróz, 10.02.2025

Ile oczek na czapkę dla niemowlaka?

Katarzyna Mróz, 10.02.2025

Czy Ałun działa?

Katarzyna Mróz, 09.02.2025

Co podać na ciepło na kolację?

Katarzyna Mróz, 09.02.2025

Kiedy niemowlę zaczyna się uśmiechać?

Katarzyna Mróz, 09.02.2025

Czy raczkowanie jest ważne?

Katarzyna Mróz, 08.02.2025