Domowy hamburger

Domowy fast food nie zawsze musi być niezdrowy. Przekonajcie się sami:)

Składniki:

  • Bułka do hamburgera,
  • 2 hamburgery
  • 4 plasterki pomidora
  • 6 plasterków ogórka zielonego
  • Cebula świeza
  • Cebulka prażona
  • 2 liście sałaty
  • Troszkę sera żółtego

Dodatki:

  • Sos biały: -majonez, czosnek, oregano, sól, pieprz, śmietana
  • Sos czerwony: - olej, ketchup, przecier pomidorowy, ogórek konserwowy pokrojony w kostkę, czosnek, oregano

Wykonanie:

Przysmażamy hamburgery z jednej strony na patelni. Gdy sie zrumienią przewracamy układając żółty ser i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem.

Bułkę kroimy ostrożnie na trzy części, wkładamy do tostera w celu przysmażenia bułeczki.

Na pierwszą część bułki układamy liść sałaty, pomidor, ogórek, cebulę i hamburgera serem do góry. Smarujemy białym sosem, następnie kładziemy środkową część bułki i powtarzamy czynności, zamieniając sos na czerwony.

Na koniec posypujemy prażoną cebulką i kładziemy ostatnią część bułki.

Można spróbować komponować własne hamburgery, mieszając składniki inaczej, krojąc bułeczkę np. tylko na pół. Polecam dla "radków-niejadków"

Autorka przepisu: Sylwia Gryziecka

 

Komentarze Facebook

Patronat

Reklama