Domowy hamburger

Domowy fast food nie zawsze musi być niezdrowy. Przekonajcie się sami:)

Składniki:

  • Bułka do hamburgera,
  • 2 hamburgery
  • 4 plasterki pomidora
  • 6 plasterków ogórka zielonego
  • Cebula świeza
  • Cebulka prażona
  • 2 liście sałaty
  • Troszkę sera żółtego

Dodatki:

  • Sos biały: -majonez, czosnek, oregano, sól, pieprz, śmietana
  • Sos czerwony: - olej, ketchup, przecier pomidorowy, ogórek konserwowy pokrojony w kostkę, czosnek, oregano

Wykonanie:

Przysmażamy hamburgery z jednej strony na patelni. Gdy sie zrumienią przewracamy układając żółty ser i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem.

Bułkę kroimy ostrożnie na trzy części, wkładamy do tostera w celu przysmażenia bułeczki.

Na pierwszą część bułki układamy liść sałaty, pomidor, ogórek, cebulę i hamburgera serem do góry. Smarujemy białym sosem, następnie kładziemy środkową część bułki i powtarzamy czynności, zamieniając sos na czerwony.

Na koniec posypujemy prażoną cebulką i kładziemy ostatnią część bułki.

Można spróbować komponować własne hamburgery, mieszając składniki inaczej, krojąc bułeczkę np. tylko na pół. Polecam dla "radków-niejadków"

Autorka przepisu: Sylwia Gryziecka

 

Komentarze Facebook

Najnowsze

Mama Eryka
Mama Eryka
Mama Eryka
Mama Eryka
Mama Eryka
Mama Eryka
Mama Eryka
Mama Eryka
Mama Eryka
Mama Eryka

Aby dodać treść zaloguj się lub wyślij na adres redakcji)

Chcesz poinformować o konkursie, akcji lub ciekawym wydarzeniu, które organizujesz? Wyślij link do konkursu wraz z opisem na adres redakcji redakcja(@)blogimam.pl :)

Patronat BlogiMam