Bardzo kokosowe muffinki pieczone na kokosowym oleju i mleku, z dodatkiem kokosowych wiórków uzupełnione o chrupiący dodatek w postaci kaszy jaglanej. Ciasto było sprężyste, puszyste, dosyć delikatne o wyraźnym kokosowym aromacie. Bardzo mi odpowiadała jego konsystencja; nie za suche, lekkie. Dodatek kaszy jaglanej nadaje im chrupkości, można pomylić z orzeszkami. Tym którzy absolutnie nie wyobrażają sobie kaszy w cieście doradzam by ją pominąć. Przepis znalazłam tutaj.O wartościach odżywczych kokosowego oleju pisałam już przy okazji przepisu na kokosowe muffinki z truskawkami. Pozwolę sobie przypomnieć. Olej kokosowy jest zdrowszy od niektórych popularnych olejów. Jest pierwszym tłuszczem, który pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi. Nazywany jest również masłem kokosowym, gdyż w temperaturze poniżej 25 stopni przypomina ścięty, biały tłuszcz. Świetnie nadaje się do pieczenia, idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się i nie jełczeje.Więcej na temat oleju/masła kokosowego znajdziesz tutaj.