Dieta nastolatka – przegląd odpowiednich posiłków i zasad zdrowego odżywiania w okresie dojrzewania

Okres dojrzewania to czas intensywnego rozwoju organizmu, który wymaga dobrego wsparcia poprzez zbilansowaną dietę. W tym okresie zapotrzebowanie na składniki odżywcze mocno wzrasta, co sprawia, że właściwe nawyki żywieniowe są podstawą dla prawidłowego rozwoju. Dieta nastolatka powinna dostarczać wszystkich potrzebnych makro- i mikroelementów: Uwagę należy zwrócić na odpowiednią podaż białka, wapnia i żelaza. Młody organizm potrzebuje energii do prawidłowego działania – także fizycznegoi psychicznego. Racjonalne odżywianie w tym okresie wpływa na aktualną kondycję, na przyszłe zdrowie. Jak zaplanować jadłospis, który zaspokoi wszystkie potrzeby organizmu nastolatka?

Podstawowe zasady komponowania posiłków dla młodzieży

Fundamentem zdrowej diety nastolatka jest regularność spożywania posiłków: Pamiętajmy o 4-5 zbilansowanych posiłkach dziennie (w odstępach 3-4 godzinnych). Śniadanie powinno dostarczać około 25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Drugie śniadanie i podwieczorek to przekąski wspomagające koncentrację w szkole. Obiad – najważniejszy ciepły posiłek dnia – musi mać pełnoodpowiednie białko, węglowodany złożone i warzywa. „Właściwie skomponowana kolacja powinna być lekkostrawna i spożywana minimum 2 godziny przed snem.”

Komentarze Facebook