Podstawą diety alergika jest wyeliminowanie produktów uczulających. U dzieci najczęściej występują alergie na mleko krowie, jaja, orzechy, ryby i owoce morza. Dietę należy ustalić z lekarzem lub dietetykiem po wykonaniu testów alergicznych. Produkty zastępcze muszą dostarczać wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Zaleca się prowadzenie dzienniczka żywieniowego i czytanie etykiet. Ważne jest unikanie kontaminacji krzyżowej podczas przygotowywania posiłków.
Alergia pokarmowa u dzieci to poważny problem, który wymaga szczególnej uwagi i systematycznego podejścia do wprowadzania zmian w diecie. Rozpoznanie alergenów pokarmowych może być procesem złożonym i wymagającym cierpliwości ze strony rodziców oraz ścisłej współpracy z lekarzem prowadzącym. Wprowadzenie diety eliminacyjnej musi być poprzedzone dokładną diagnostyką alergologiczną. W pierwszej kolejności należy prowadzić szczegółowy dziennik żywieniowy, notując wszystkie spożywane pokarmy oraz występujące objawy (takie jak wysypka, biegunka czy kolka). Obserwacja reakcji organizmu na poszczególne składniki pomaga w identyfikacji potencjalnych alergenów. Ważne jest także wykonanie specjalistycznych testów alergicznych – także skórnychi z krwi.