Przepis dla wytrwałych. Dla tych, którzy jeszcze trzymają się swoich noworocznych postanowień o zdrowej diecie. Niestety wiele osób już na początku lutego dawno zapomniało, co postanowili w kwestii odżywiania. Tym którzy wytrwali w swoich postanowieniach dedykuję dzisiejszy wpis. Babeczki owsiane, bez dodatku cukru z borówką amerykańską są inne w smaku niż tradycyjne... Masa jest gęsta, bynajmniej nie puszysta i lekka jak w tradycyjnych wypiekach. Jednak te babeczki można jeść na śniadanie bez wyrzutów sumienia. Tak jakby jadło się owsiankę z owocami... Taka owsianka na wynos. Polecam lekko podgrzać przed zjedzeniem. Przepis pochodzi z książki Lorraine Pascale "Eating Well Made Easy"Składniki na 12 babeczek:300g płatków owsianych 450 ml mleka (w oryginalnym przepisie podano niesłodzone mleko migdałowe, ale zapomniałam kupić :( )125g daktyli1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki zmielonego cynamonu150g borówki amerykańskiej (użyłam mrożonych owoców)Piekarnik nagrzej do 180 C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.Do blendera wsyp 275g płatków i zmiksuj aż powstanie mąka. Następnie dodaj proszek do pieczenia, cynamon, daktyle, jajko oraz mleko.