Kokosowe babeczki z rabarbarem na maślance

Dziś przepis, który powstał pod wpływem chwili i pod wpływem zawartości kuchennych szafek. Rezultat - bardzo smaczny. Mięciutkie ciasto, z dużą ilością kokosu, z kawałkami rabarbaru. Polecam z całego serca :)Składniki na 12 babeczek:250g mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaszklanka cukru40g kokosupół szklanki oleju kokosowego2 jajka3/4 szklanki maślanki3 łodygi rabarbarupół szklanki cukruRabarbar pokrój na małe kawałeczki wrzuć na patelnię zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw na kilka minut. Do miski wsyp mąkę, proszek, cukier i kokos. Wymieszaj wszystkie składniki.Przesmaż rabarbar aż zmięknie. Odstaw na bok do przestudzenia.Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Piekarnik nastaw na 200C.W osobnym naczyniu wymieszaj rozpuszczony olej, maślankę i roztrzepane jajka. Mieszankę mokrych składników wlej do suchych i dobrze wymieszaj. Dodaj część zawartości patelni. Ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Wierzch każdej babeczki obsyp pozostałym rabarbarem, oprósz cukrem i wiórkami kokoswoymiWstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut, aż babeczki ładnie wyrosną i się zarumienią. Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Komentarze Facebook