Okres dojrzewania to czas intensywnego rozwoju organizmu, który wymaga dobrego wsparcia poprzez zbilansowaną dietę. W tym okresie zapotrzebowanie na składniki odżywcze mocno wzrasta, co sprawia, że właściwe nawyki żywieniowe są podstawą dla prawidłowego rozwoju. Dieta nastolatka powinna dostarczać wszystkich potrzebnych makro- i mikroelementów: Uwagę należy zwrócić na odpowiednią podaż białka, wapnia i żelaza. Młody organizm potrzebuje energii do prawidłowego działania – także fizycznegoi psychicznego. Racjonalne odżywianie w tym okresie wpływa na aktualną kondycję, na przyszłe zdrowie. Jak zaplanować jadłospis, który zaspokoi wszystkie potrzeby organizmu nastolatka?
Fundamentem zdrowej diety nastolatka jest regularność spożywania posiłków: Pamiętajmy o 4-5 zbilansowanych posiłkach dziennie (w odstępach 3-4 godzinnych). Śniadanie powinno dostarczać około 25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Drugie śniadanie i podwieczorek to przekąski wspomagające koncentrację w szkole. Obiad – najważniejszy ciepły posiłek dnia – musi mać pełnoodpowiednie białko, węglowodany złożone i warzywa. „Właściwie skomponowana kolacja powinna być lekkostrawna i spożywana minimum 2 godziny przed snem.”