Ciasto cytrynowe bez mleka - pyszne :)

Ciasto cytrynowe bezglutenowe i bez mleka. Zawsze wychodzi.

Składniki

200 g masła lub oleju kokosowego w temp. pokojowej
200 g miałkiego cukru ( brązowy najlepiej)
200 g mielonych migdałów
100 g drobnej polenty kukurydzianej ( bardzo drobnej kaszy k.)
3 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( ew. bezglutenowy)
skórka otarta z dwóch cytryn
Na syrop

sok z dwóch cytryn
125 g cukru pudru

Przygotowanie:

Tłuszcz ubić z cukrem na puch.
Wymieszać migdały z polentą, proszkiem do pieczenia.
Do utartego tłuszczu wbijaj jaja na przemian z mieszaniną cały czas ucierając.
Na końcu dodaj skórkę otartą ze sparzonych cytryn.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż pergaminem. Wyłóż masę i wstaw do piekarnika.
Przygotuj syrop: sok z dwóch cytryn lekko podgrzej z cukrem pudrem do uzyskania syropu ( nie gotować )
Piecz w temp. 180 stopni przez 40 minut lub do uzyskania suchego patyczka.

Po upieczeniu, ciasto nakłuj w kilku miejscach i polej syropem. Dopiero po ostygnięciu wyłóż z formy.

Rada: Drobną kaszę kukurydzianą można zastąpić grubo zmieloną mąką kukurydzianą, migdały nie powinny być zmielone na mąkę lecz na drobniutkie grudki nadaje to ciastu fajną konsystencję.

Komentarze Facebook