Wegańskie babeczki z daktylami i kaszą manną (bez jaj, cukru, masła)

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, który znalazłam na tej stronie . Zaciekawił mnie, postanowiłam wypróbować. Jestem ciekawa Waszych opinii na temat tych wegańskich babeczek.Składniki na około 9 babeczek:95g kaszy manny70g mąki2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia18 suszonych i wypestkowanych daktyli175 ml wody150 ml oleju posiekane orzechy włoskieDaktyle wrzuć do miseczki zalej wodą i odstaw do namoczenia na minimum 3-4 godzin (moje moczyły się całą noc)Piekarnik nastaw na 190 C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.Do miski wsyp mąkę, proszę i kaszę manną i wymieszaj.Daktyle i wodę, w której się moczyły zmiksuj na papkę. Dodaj olej i dobrze wymieszaj. Następnie more składniki wlej do suchych i wymieszaj aż wszystko dobrze się połączy. Na koniec wmieszaj do masy posiekane orzechy (zostaw kilka do obsypania babeczek).Ciasto przełóż do papilotek - wypełniając je do 3/4 wysokości. Obsyp pozostałymi orzeszkami. Piecz aż ładnie wyrosną.Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, na kilka minut zostaw w formie, w której się piekły, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.  Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Komentarze Facebook