Szpinakowe babeczki w wielkanocnej odsłonie

Dziś szpinakowe babeczki. Piękne, puszyste, mięciutkie i zieloniutkie... takie wiosenne. Są bardzo smaczne. Szpinak dodaje im właściwie tylko koloru, gdyż jest minimalnie wyczuwalny w smaku. Przepis zmodyfikowany odrobinę pochodzi stąd.  Składniki na 14-18 babeczek:4 jajka180g cukru20g cukru waniliowego3/4 szklanki oleju300g mąki2 łyżeczki proszku400g mrożonego szpinakuPiekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.Szpinak rozmroź, odsącz z nadmiaru wody i rozdrobnij.Do misy miksera wbij 4 żółtka, dodaj cukier oraz cukier waniliowy i ucieraj na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj olej. Następnie stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem. Do masy dodaj wcześniej przygotowany szpinak. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy. Surowe ciasto przełóż do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 -25 minut do suchego patyczka. Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. Aby udekorować je wielkanocne - jak na zdjęciach należy przygotować lukier, czyli kilka łyżek cukru pudru rozmieszać w odrobinie wody, aż powstanie gęsta cukrowa masa.

Komentarze Facebook