Sałatka idealna na grilla.

Sezon na grilla w pełni. Lato w tym roku, raczy nas skwarem i duchotą. Nie myślę o gotowaniu w taka pogodę, by nie pogłębiać i  tak panującego już ciepła w mieszkaniu. W sezonie letnim stawiam  zdecydowanie, na lekkie i chłodne surówki, sałatki oraz owoce. Dziś zrobiłam sałatkę z przepisu  koleżanki, którą jadłam właśnie u niej na grillu, i z mięsem komponuje się wręcz wybornie! A to za sprawą pewnie ziemniaków, które my Polacy kochamy! Robi się ją szybko i prosto.

SKŁADNIKI:
- 10 dużych i twardych ogórków kiszonych.
- 10 dużych ziemniaków w łupinkach ugotowanych na pół twardo, aby się nie rozsypywały.
- 1 pęczek koperku.
- dwie łyżki majonezu.
- mały jogurt naturalny.
- 2 czerwone cebule.
- sól i pieprz do smaku.

Proporcje ziemniaków i ogórków podałam na oko, zależy ile chcemy zrobić tej pysznej sałatki. Wszystkie składniki kroimy-ziemniaki i ogórki w kostkę, cebulę w piórka, a koperek tradycyjnie. Wrzucamy do dużej miski, dodajemy majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz, po czym dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.Przed podaniem dobrze jest schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce, aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły.

SMACZNEGO!

Komentarze Facebook