Różane babeczki z różanym kremem

 Pyszne, puszyste, ciasto biszkoptowe z odrobiną różanej wody udekorowane różanym kremem to moje ulubione różane babeczki. Banalnie proste w przygotowaniu, delikatne o wyraźnym, aczkolwiek delikatnym posmaku i zapachu róż. Serdecznie polecam. Może będą dobrym pomysłem na zbliżający się Dzień Mamy. Na pewno niejedną mamę zauroczą. Przepis pochodzi z "Cake days. Recipies to make every day special. The hummingbird bakery."     Składniki na 9 standardowych lub 16 mniejszych babeczek:40g miękkiego masła140g drobnego cukru do wypieków120g mąki1/2 łyżki proszku do pieczeniaszczypta soli1/2 łyżki wody różanej120 ml mleka1 jajkoNastaw piekarnik na 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Masło, cukier, mąkę, proszek i sól wrzuć do misy elektrycznego miksera i ucieraj na wolnych obrotach aż masa będzie przypominać drobną kaszkę. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, z jajkiem i różaną wodą. Wlej około 3/4 tej masy do misy z suchymi składnikami, dalej ucieraj na wolnych obrotach aż wszystkie składniki się połączą. Dolej pozostałe mleko i mieszaj na średnich obrotach aż masa będzie gładka i w miarę jednolita.

Komentarze Facebook