Pyszny deser bezglutenowy, czyli tapioka, kokos, skondensowane mleko ...

Pyszny bezglutenowy wypełniony błonnikiem deser. Łatwy, chociaż odrobinę czasochłonny w przygotowaniu. Wystarczy namoczyć tapiokę w mieszance mleka krowiego i kokosowego, następnie wymieszać z kokosem i skondensowanym mlekiem i upiec w kąpieli wodnej. Prawda że proste ? A jakie smaczne :) Deser można wyjadać łyżeczką prosto z ramekinów. To właśnie dodatek tapioki sprawi, że masa będzie przypominała ciasto. Perełki tapioki są bowiem swego rodzaju zagęstnikiem idealnym dla osób mających problemy z nadwrażliwością układu pokarmowego. Sama kasza, wyrabiana ze skrobi manioku, nie ma wyraźnego smaku i zapachu. Inspirację do przygotowania tego przepisu znalazłam na tej stronie.Składniki na 6 porcji:100g tapioki180 ml mleka kokosowego400ml mleka200g skondesowanego mleka2 jajka150g wiórków kokosowych1/2 łyżki miękkiego masłaTapiokę wsyp do miski zalej mlekiem i mlekiem kokosowym i odstaw na minimum 3 godziny. Następnie dodaj skondensowane mleko, roztrzepane jajka, wiórki kokosowe i masło. Dobrze wymieszaj.Przygotuj 6 ramekinów, każdy z nich wypełnij masą, zostaw około 1 cm wolnego miejsca. Wierzch każdego ramekina zakryj całkowicie kawałkiem foli aluminiowej. Ramekiny ułóż wewnątrz formy lub blachy piekarnika o wysokich brzegach. Do tej dużej formy nalej tyle wody aby ramekiny były zanurzone prawie po sam wierzch. Wstaw do nastawionego na 180C piekarnika.

Komentarze Facebook