Otrębowe muffiny z rabarbarem, jęczmiennymi płatkami na jogurcie przykryte kruszonką

Pyszne, sycące, z ogromną zawartością błonnika otrębowe babeczki z rabarbarem. Są świetne jako drugie śniadanie czy małe co nieco do kawy. Moje rabarbarowe babeczki upiekłam w wersji XL, ale zaręczam,  że nie mieliśmy kłopotu ze zbyt duża porcją :). Zaraz po upieczeniu były puszyste, delikatnie wilgotne, później zrobiły się nieco bardziej zbite. Na babeczki położyłam maślaną kruszonkę z  dodatkiem płatków jęczmiennych (akurat takie miałam pod ręką, można użyć innych). Polecam :)Składniki na 5 dużych muffinek:75g rabarbaru3 łyżki cukru40g otrębów pszennych3 łyżki płatków jęczmiennych błyskawicznych150g mąki3 łyżki cukru palmowego (można zastąpić brązowym sypkim)1 łyżka proszku do pieczenia150g jogurtu naturalnego 1 jajko100 ml mlekaRabarbar pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garnuszka dodaj cukier i podgrzewaj od czasu do czasu mieszając aż rabarbar puści sok a cukier się rozpuści. Odstaw na bok do przestudzenia.Piekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.Do dużej miski wsyp otręby, płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz jajko, jogurt i mleko. Do miski z suchymi składnikami dodaj zawartość garnuszka z rabarbarem, wymieszaj.

Komentarze Facebook