Dziś proponuję coś zdrowszego. Gęste, otrębowe muffiny z kawałkami słodkich daktyli są idealne na śniadanie. Wyjątkowo, ciasto tych babeczek przygotowuje się dzień wcześniej. Można więc rano delektować się świeżo upieczonymi muffinkami bez konieczności wyciągania i mieszania składników. Moim zdaniem idealne na weekend, babeczki w piekarniku a my z powrotem do łóżka na 20 minut :). Chociaż dla bardzo dobrze zorganizowaych, rannych ptaszków, mogą być również śniadaniem w ciągu tygodnia. Polecam też na drugie śniadanie, pożywne, smaczne i łatwe do spakowania. Z tym że u nas sprawdziły się wśród dorosłych, dzieciom niespecjalnie przypadły do gustu. Przepis pochodzi z książeczki The Australian Women's Weekly "Muffins" Składniki na 12 muffinek:185g mąki1 łyżeczka sody1 łyżeczka cynamonu 110g cukru105g otrębów pszennych120g posiekanych daktyli125 ml oleju (użyłam rzepakowego)375 ml maślanki1 jajkoWszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj. Miskę zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.Następnego dnia rano nagrzej piekarnik do 200C.Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub lekko natłuść.Przełóż ciasto do papilotek, wypełniając każdą z nich do 3/4 jej wysokości.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut.