Niemieckie, czekoladowe babeczki

Dlaczego niemieckie ? Nie wiem. Przepis znalazłam u Iny Garten a że wyglądały niesamowicie apetycznie to spróbowałam je zrobić. Mięciutkie, delikatne ciasto, mocno czekoladowe pyszne same w sobie. A na wierzchu, budyniowy krem z kokosem, chrupiącymi orzechami, migdałami. Wyśmienite :) Składniki na 24 średniej wielkości babeczki:170g masła150g cukru120g brązowego cukru2 duże jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii250 ml maślanki125 ml kwaśniej śmietany2 łyżki świeżo zaparzonej kawy295g mąki41g kakao do wypieków (powinno być jeszcze raz tyle, ale nie miałam)1 1/2 sody1/2 łyżeczki soliPiekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.Do miseczki wsyp mąkę, kakao, sodę i sól, wymieszaj. Do osobnego naczynia wlej maślankę, śmietanę i kawę również wymieszaj.  Do misy elektrycznego miksera wrzuć masło, cukier i cukier brązowy. Ucieraj na średnich obrotach przez około 5 minut aż masa będzie puszysta. Dodaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodaj wanilię.

Komentarze Facebook