Muffiny z batonem Mars

Kakaowe muffiny z batonem Mars nie były najlepsze, niestety :(. Mocno kakaowe ciasto było suchawe,  w miejscach gdzie upiekły się kawałki batonika zrobiły się dziury :(. Jestem zła bo z trudem skompletowałam niezbędne składniki - batoniki miały tendencję do znikania zanim zostały wykorzystane do pieczenia ;). Właściwie najlepsze byłyby bez dodatku batonika. Takie mocno czekoladowe lekko gorzkawe babeczki. W sumie najlepiej smakowały w połączeniu z lodami i likierem Baileys, ale niezbyt apetycznie się prezentowały w stanie półpłynnym więc nie uwieczniłam na zdjęciu. No nic, chętnym polecam do wypróbowania a oryginalny przepis pochodzi z tej strony.Składniki na 12 babeczek:300g mąki110g cukru4 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki soliszczypta cynamonu250 ml mleka125 ml oleju1 jajko2 batoniki Mars (30g każdy)50g czekolady na polewę1 batonik Mars do dekoracji Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól cynamon i dobrze wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mleko, olej i jajko.Batoniki pokrój na malutkie kawałeczki. Mieszankę mokrych składników wlej do suchych i wymieszaj. Następnie dodaj kawałki batonika.

Komentarze Facebook