Mini baby na Wielkanoc

Przepis na Wielkanocne mini baby znalazłam tutaj. Pyszne, wilgotne z wyraźnym cytrynowym posmakiem bardzo, bardzo smaczne. Na pewno będą się pięknie prezentowały na świątecznym stole. Polecam. Składniki na około 17 babeczek:150g margaryny150g cukru3 łyżki mleka 3 żółtka2 białka250g mąki1 łyżka cukru waniliowego  1 łyżeczka proszkuaromat cytrynowyPiekarnik nastaw na 200C. Przygotuj silikonowe foremki na babeczki.Margarynę, cukier, żółtka i mleko wrzuć do misy miksera elektrycznego i ucieraj aż wszystkie składniki się połączą. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy w mikserze cały czas ucierając. W osobnym naczyniu ubij białka. Delikatnie wmieszaj je do surowego ciasta.Masę przełóż do foremek wypełniające je do 3/4 wysokości. Piecz około 20 minut.Gotowe babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. Przygotuj lukier.Składniki na lukier:szklanka cukru pudru3 łyżki mlekakilka kropel ekstraktu cytrynowegoWszystkie składniki włóż do  miseczki i za pomocą łyżeczki energicznie ucieraj na gładką gęstą masę.

Komentarze Facebook