Marcepanowo-czekoladowe babeczki z suszonymi śliwkami

Ispirację do upieczenia tych właśnie babeczek znalazłam na blogu Liski. Bazując na jej przepisie upiekłam pyszne, mięciutkie, mocno marcepanowo-czekoladowe babeczki z kawałkami suszonych śliwek. Pyszne i polecam. Dodatkowo oblane czekoladowym ganaszem - naprawdę niebo w gębie. Przepis oczywiście nieco zmodyfikowałam, ale nieznacznie więc myślę, że ci którzy nie lubią przekładania ciasta do papilotek mogą śmiało piec to ciasto w keksówce :)Składniki na 16 babeczek:100g masła220 ml mleka250g masy marcepanowej100g czekolady gorzkiej170g cukru1 łyżeczka esencji waniliowej5 jajek220g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia100g suszonych śliwekMasę marcepanową zetrzyj na tarce, śliwki pokrój na mniejsze kawałki.Do garnuszka wrzuć masło, podgrzewaj aż się roztopi, następnie dodaj mleko, czekoladę, cukier i połowę startej masy marcepanowej. Podgrzewaj cały czas mieszając aż wszystkie składniki się roztopią. Gorącą masę odstaw na bok do przestudzenia.Przygotuj formę na muffiny, wyłóż ją papilotkami. Piekarnik nastaw na 200C.Do przestudzonej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj rozbełtane jajka, wanilię i dobrze wymieszaj. Na koniec wmieszaj do ciasta pozostały marcepan oraz suszone owoce. Przełóż ciasto do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości.

Komentarze Facebook