Kokosowe muffinki z czekoladowymi groszkami

Kokosowe muffinki z czekoladowymi groszkami powstały z potrzeby chwili. Mieliśmy ochotę na coś słodkiego, w kuchni były wszystkie niezbędne składniki a przepis niezwykle prosty. Już po godzinie zajadaliśmy się intensywnie kokosowymi, mięciutkimi, wilgotnymi, wypełnionymi groszkami czekoladowymi muffinami. Pycha !! Polecam.Przepis pochodzi z broszurki "The Australian Women's Weekly" Składniki na 12 - 14 muffinek:375g samo rosnącej mąki45g wiórków kokosowych + około 2 łyżek do obsypania165g drobnego cukru do wypieków90g rozpuszczonego masła120g kwaśnej śmietany80ml mleka2 jajka100g groszków czekoladowychNastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.Do dużej miski wsyp mąkę, kokos, cukier i wymieszaj.W osobnym naczyniu połącz śmietanę, mleko i jajka. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj masło i wymieszaj. Staraj się wymieszać tylko do połączenia składników inaczej babeczki po upieczeniu będą twarde i zbite. Na koniec delikatnie wmieszaj czekoladowe groszki.Surowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 ich wysokości.

Komentarze Facebook