Kiribath nadziewany pol pani

Kiribath inaczej mleczny ryż, czy ryż gotowany na mleku to danie rodem ze Sri Lanki. Singalijczycy przygotowują go na specjalne okazje, podają ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami, które jeszcze bardziej podkreślają jego kremową konsystencję. Ryż długo gotowany w kokosowym mleku jest bardzo klejący można nadawać mu różne kształty. Tradycyjnie krojony jest w trapezy lub prostokąty, niektórzy korzystają z foremek w kształcie kwiatków, gwiazdek... Mój ryż włożyłam do silikonowych foremek na muffinki a środek wypełniłam pol pani, czyli mieszanką miodu i kokosu. Tak, tak u mnie jest na słodko :) chociaż tak myślę że może niedługo pojawi się również z wytrawnymi dodatkami. Kuchnia Sri Lanki jest tak wspaniale aromatyczna, że nie sposób się jej oprzeć. Przepis na ryż dostałam od mojej przyjaciółki Shiromi a pol pani Shiromi znalazła dla mnie tutaj . Przy okazji chciałam polecić bardzo interesującą książkę kulinarną zawierającą przepisy kuchni Sri Lanki, historie ludzi je przygotowujących oraz poszczególnych regionów tego kraju. Bardzo interesująca lektura i przepięknie zdjęcia zjandziecie w "Hidden Kitchens of Sri Lanka" autorstwa Bree Hutchins.

Komentarze Facebook