Trochę o glutenie
Gluten jest mieszaniną białek roślinnych i występuje w pszenicy, życie, owsie, jęczmieniu i orkiszu a także w produktach, wytwarzanych z tych zbóż, czyli m.in. w pieczywie, makaronach, kaszach. Glutenu nie zawierają ryż, kukurydza, gryka, proso i tapioka oraz wytwarzane z nich kasze i mąki (kasza z łuskanych ziaren prosa zwana jest kaszą jaglaną). Według obowiązujących zaleceń niemowlętom nie podaje się glutenu aż do 10 m-ca życia, jednak współczesne badania pokazują, że wcześniejsze podanie glutenu "pod osłoną matczynego mleka", czyli wtedy gdy kobieta karmi piersią może pomóc w zapobieganiu celiakii.
Celiakia jest chorobą prowadzącą do zaniku błony śluzowej jelit. Objawy celiakii pojawiają się około drugiego roku życia (lub później) a po jej stwierdzeniu konieczne jest utrzymywanie diety bezglutenowej do końca życia.