Karmelowe babeczki z pekanami i jabłkami

Pyszne, mięciutkie, delikatne babeczki o wyraźnym karmelowym smaku z dodatkiem jabłek i orzechów pekan. Bardzo polecam. Przepis z kalendarza BBC GoodFood.Składniki na 8 babeczek:175g margaryny200g karmelu z puszki50g cukru muscovado3 jajka175g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka wanilii1 średniej wielkości jabłko50g posiekanych orzechów pekanPiekarnik nastaw na 180C. Foremki rozstaw na blaszce.Jabłko obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.Do misy miksera wrzuć karmel, margarynę i cukier. Ucieraj na gładką masę. Dodaj jajka, mąkę, proszek i wanilię i znowu ucieraj. Kiedy już wszystkie składniki się połączą delikatnie wmieszaj do masy część jabłek i orzechów. Pozostałe zostaw do obsypania ciasta przed pieczeniem.Łyżką przełóż ciasto do papilotek/foremek zostawiając około 1/4 wolnej przestrzeni od góry. Ciasto mocno rośnie może zacząć się wylewać w czasie pieczenia. Na wierzchu surowego ciasta poukładaj pozostałe kawałki jabłek i orzechów rozdzielając je równomiernie między wszystkie babeczki.Babeczki wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia.

Komentarze Facebook