Jogurtowe babeczki nadziewane rabarbarem przykryte kruszonką

Smaczne, elastyczne delikatne ciasto nadziewane rabarbarem i przykryte chrupiącą maślaną kruszonką. Bardzo łatwe w wykonaniu. Babeczki można nadziewać zarówno surowym rabarbarem jak i rabarbarowym dżemem. Polecam :)Składniki na 14 babeczek:300g maki1i1/4 łyżeczki proszku do pieczenia150g cukru75g stopionego masła1 jajko 275 ml jogurtu1 łyżeczka esencji waniliowejMasa rabarbarowa:4 łodygi rabarbaru8 łyżek cukruKruszonka:50 g masła 5 łyżek mąki3 łyżki cukruRabarbar (4 łodygi) pokrój na plasterki wrzuć do garnka dodaj cukru (około8 łyżek). podgrzewaj od czasu do czasu mieszając aż się zagotuje. Odstaw do przestudzenia.W małej miseczce palcami zgnieć składniki na kruszonkę, ostaw.Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub wysmaruj tłuszczem.Rozpuść masło. Dodaj do masła cukier i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj jogurt, jajko oraz wanilię i wymieszaj aż powstanie jednolita masa. Do mokrych składników dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj tylko do połączenia się składników. Za pomocą łyżki wypełnij papilotki (bądź gniazda formy na muffiny jeżeli pieczesz bez papilotek) ciastem.

Komentarze Facebook