Jabłkowe muffiny na piwie Karmi

Trzeba było zużyć jabłka. Leżały w misie na owoce i nie było chętnych żeby je zjeść. O tej porze roku zajadamy się czereśniami, arbuzami, malinami... więc jabłka leżały nieco zapomniane. Nie chciałam by w czasie upałów wyschły czy zmarnowały się w inny sposób. Zabrałam je więc do kuchni i, mimo żaru lejącego się z nieba, upichciłam babeczki. Przyznam, że babeczki były smaczne, może nie powalające, ale całkiem całkiem. Wymieszałam dostępne składniki i już. Uzyskałam wilgotne, sycące babeczki z dużymi kawałkami mięciutkich jabłek. Powiem tak, były zjadliwe :) Składniki na 12 muffinek:3 średniej wielkości jabłka20g masła1 laska cynamonu lub łyżeczka mielonego cynamonu3 łyżki cukru3 łyżki płatków owsianych 1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki pełnoziarnistej1 łyżeczka proszku1/2 łyżeczki sody2 jajka10 ml oleju rzepakowego400ml piwa Karmi Jabłka umyj, pokrój na plasterki. Na rozgrzaną  patelnię wrzuć masło, cukier i laskę cynamonu (bądź zmielony cynamon). Dodaj jabłka i mieszaj od czasu do czasu. Kiedy jabłka będą już miękkie dodaj płatki owsiane. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok na później.Piekarnik nastaw n 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do miski wsyp mąkę, mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia i sodę.

Komentarze Facebook