Drożdżowe, kokosowe bułeczki

 Mięciutkie, puszyste drożdżowe bułeczki przełożone kokosową masą. Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Nam bardzo smakowały, polecam. Składniki na 12 bułeczek:260 ml mleka kokosowego (można użyć zwykłego)1 jajko360 g mąki + około 3 kopiastych łyżek jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie30g masła2 łyżki cukru2 łyżeczki suchych drożdży1/4 łyżeczko soliMleko podgrzej tak żeby było letnie. Mąkę, cukier, sól, pokrojone  w malutkie kawałki masło wrzuć do miski. Wbij jajko. Drożdże w zależności od instrukcji na opakowaniu wsyp do mąki lub rozpuść w mleku. Dodaj mleko do pozostałych składników.Wyrabiaj w mikserze za pomocą haka do drożdżowego ciasta lub ręcznie. Ciasto powinno formować się w luźną kulę, jeżeli jest zbyt rzadkie dodaj więcej mąki.Wyrabiaj ciasto około 10 minut. Następnie przełóż je do miski, szczelnie zakryj folią kuchenną i odstaw do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Poczekaj aż ciasto podwoi swoją objętość. Przełóż na oprószony mąką blat, wyrabiaj przez chwilę.

Komentarze Facebook