Drożdżowe bułeczki nadziewne piernikowym marcepanem

Ten przepis powstał z potrzeby chwili, wielkiej ochoty na coś drożdżowego ze słodkim nadzieniem. Wymieszałam kilka składników zalegających w kuchennych szafkach i mieliśmy podwieczorek. Może ktoś będzie chciał wypróbować ?Składniki na 12 bułeczek:2,5 szklanki mąki1 łyżeczka drożdżypół szklanki ciepłej wody1 łyżeczka cukruszczypta solipół kubka ciepłego mlekaokoło 20 g masła2 łyżki cukruDrożdże wsyp do wody, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj.Mąkę wsyp do misy elektrycznego miksera dodaj sól i wymieszaj. Następnie wlej rozpuszczone drożdże i wyrabiaj końcówką do ciasta drożdżowego. Podgrzej mleko, dodaj masło i cukier, i wymieszaj. Wlej do wyrabianego ciasta. Ciasto powinno utworzyć coś na kształt luźnej kulki. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodaj mąki. Ciasto przełóż do miski i dostaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotuj nadzienie.Nadzienie:marcepan około 200g1 - 2 łyżeczek przyprawy piernikowej Marcepan wrzuć do  blendera dodaj przyprawę piernikową i zmiksuj, żeby składniki się połączyły. Podziel marcepan na 12 części i zmień w kuleczki.Wyrośnięte ciasto przełóż na blat. Rozwałkuj na płasko i wytnij kułeczka. Formę na muffiny wysmaruj masłem, następnie włóż każde kułeczko do osobnego gniazda.

Komentarze Facebook