Daktylowo - orzechowe tartaletki nadziewane kremem czekoladowym bez pieczenia i bez glutenu

Ten pyszny i efektownie wyglądający deser powstał z zaledwie czterech składników i zupełnie nie wymagał pieczenia. Tartaletki powstały ze zmiksowanych daktyli i orzechów pekan. Nadzienie to tylko dobra gorzka czekolada i serek mascarpone. Efekt przynznacie, że imponujący :) W smaku rewelacyjny. Słodki, chrupki i kremowy zarazem. Połączenie orzechów, słodkich daktyli i super kremowej deserowej czekolady .. ah niebo w gębie. Polecam.Składniki na 4 tartaletki:200g suszonych daktyli70g orzechów pekanDo blendera wrzuć daktyle i orzechy. Zmiksuj na malutkie kawałeczki. Masa w blenderze powinna wyglądać na sypką, ale po naciśnięciu placem daktyle i orzechy powinny się sklejać. Rozdziel masę równomiernie pomiędzy 4 foremki na mini tartaletki. Za pomocą łyżki i palców dobrze ubij masę na spodzie i brzegach foremki. Foremki wstaw do lodówki, aby masa się schłodziła.W międzyczasie przygotuj krem.Składniki na krem:około 120g gorzkiej czekoladyokoło 150g serka mascarpone4 orzechy pekana w całości do  dekoracjikilka posiekanych orzechów pekana do dekoracji Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, albo mikrofalówce.

Komentarze Facebook