Czekoladowe, kruche babeczki z solonym karmelem

Czekoladowe, kruche babeczki z solonym karmelem ...  już sama nazwa brzmi apetycznie prawda ? Przepis znalazłam tutaj , ale wykorzystałam go tylko częściowo, ponieważ uznałam że wystarczy mi czekoladowe ciasto z warstwą karmelu więc pominęłam ganasz. Ciasto czekoladowe było boskie, nie za słodkie, delikatnie kruche i mocno, mocno kakaowe. Niestety trochę czasochłonne w przygotowaniu no i trochę się przyklejało do formy, ale smak w 100% zrekompensował te trudności. Z kolei robiąc karmel, za zaleceniem autorki przepisu, poszłam na skróty, roztopiłam krówki w śmietanie i tyle :). Polecam serdecznie :)Składniki na 24 mini babeczeki:115g masła100g cukru1 jajko1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli140g mąki50g kakao do wypiekówMasło i cukier wrzuć do misy miksera i ucieraj na puszystą masę. Następne dodaj jajko, sól, wanilię i mieszaj aż połączą się masłem. Do osobnego naczynia przesiej mąkę i kakao żeby pozbyć się grudek. Wsyp  do masy maślanej.

Komentarze Facebook