Czekoladowe babeczki z Maltesers

Witam, dziś chciałabym się podzielić przepisem, który niedawno wypróbowałam, na babeczki z Maltesers. Bardzo ciekawe połączenie, myślę, że fani cukierków Maltesers odnajdą w nich tą charakterystyczną nutę słodu. Babeczki są delikatnie czekoladowe, mięciutkie udekorowane czekoladowym kremem z wyraźną nutą słodu. Przepis pochodzi z "Cake days. The hummingbird bakery".Składniki na 12 - 16 babeczek:150 ml oleju75 ml mleka75 ml maślanki1 jajko1i1/2 łyżeczki esencji waniliowej240g mąki25g kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli330g drobnego cukru do wypieków150 ml wrzącej wody Nastaw piekarnik na 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do misy miksera wlej olej, mleko, maślankę, wanilię wbij jajko i mieszaj aż się połączą. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól następnie dodaj cukier. Wsyp około 1/3 tej mieszanki do mokrych składników i mieszaj aż się połączą. Następnie wlej 1/3 wrzątku i znowu mieszaj. Powtarzaj aż wykorzystasz wszystkie składniki.Surowe ciasto przełóż do papilotek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka. Przełóż na kratkę do wystudzenia.

Komentarze Facebook