Cynamonowe muffiny nadziewane nutellą z cukrową posypką

Mięciutkie, aromatyczne ciasto z chrupiącą cukrowa skórką wypełnione rozpływającą się w ustach nutellą. Bardzo smaczne. Oprócz cynamonu babeczki  przyprawione są gałką muszkatołową, a moim zdaniem te przyprawy tworzą idealną parę. Nam, małym i dużym, bardzo smakowały.  Ciekawa jestem Waszych opinii.Przepis znalazłam tutaj.  Składniki na 8 babeczek:75g masła100g cukru1 jajko1 łyżeczka wanilii120 ml mleka190g mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki soli8 łyżeczek nutelliFormę na muffiny wyłóż papilotkami lub po prostu wysmaruj tłuszczem. Piekarnika nastaw na 220C.Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i wymieszaj. Odstaw na bok.W osobnym naczyniu połącz mleko, jajko i wanilię. Do misy miksera wrzuć masło i cukier. Ucieraj aż utworzą jednolita masę. Wlej mokre składniki i wymieszaj. Dodaj mieszankę mąki i wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników.Przełóż po około 1 łyżce ciasta do przygotowanych papilotek. Następnie na wierzchu surowego ciasta połóż po 1 łyżeczce nutelli. Przykryj pozostałym ciastem.

Komentarze Facebook