Bananowe babeczki z bananowym likierem

Witam i zapraszam na bananowe babeczki z bananowym likierem. Wszystko zaczęło się od tego, że w kuchennej szafce znalazłam zupełnie zapomnianą butelkę bananowego likieru. Słodkiego, bardzo żółtego i dosyć mocnego. Wymyśliłam więc, że wypróbuję ten właśnie likier dodać do babeczek. Alkohol dodałam zarówno do ciasta jak i do kremu. Babeczki wyszły bardzo fajnie, a krem był wyśmienity. Ciasto było delikatnie bananowe, umiarkowanie wilgotne, puszyste i bardzo sycące. Krem, jak to zwykle połączenie mascarpone ze śmietaną, delikatny, gęsty z dodatkiem likieru po prostu ... pyszny :)Polecam :)Składniki na 7 babeczek:1 banan60 ml bananowego likieru1 jajko50 ml naturalnego jogurtuszczypta soli80 ml cukru250g samo rosnącej mąki Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do miski wrzuć banana i rozgnieć go widelcem na papkę. Następnie dodaj likier, jajko i jogurt. Wszystkie składniki wymieszaj. Do masy dodaj mąkę, cukier i sól. Jeszcze raz wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników. Ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut.

Komentarze Facebook