Babeczki pomarańczowe, cynamonowe, z goździkami, gałką muszkatołową, miodem i orzechami...

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku !! Na początek zapraszam na babeczki z pomarańczą, orzechami, miodem, cynamonem, goździkami... Pyszności. Mięciutkie babeczki oblane pomarańczowym, słodkim syropem... cieszyły nasze podniebienia jeszcze chwilę temu. A, ze dziś natrafiłam na artykuł zachwalający zdrowotne zalety orzechów włoskich to zajadanie tych babeczek jest nie tylko przyjemnością. Uczciwie przyznam, że pominęłam zapis mówiący o tym, że 5 orzechów ma tyle samo kalorii co pączek. Przepis, jak to u mnie, banalnie prosty - rezultat zachwycający. Przepis pochodzi z książeczki "Easy cupcakes"Składniki na 10 do 12 babeczek:85g samorosnącej mąki1/4 łyżeczki cynamonuszczypta zmielonych goździkówszczypta startej gałki muszkatołowej85g margaryny85g cukru1 łyżka mioduskórka pomarańczy - starta z jednej pomarańczy2 jajka40g posiekanych orzechów włoskichPiekarnik nagrzej do 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do miski wsyp mąkę, przyprawy i wymieszaj. Do misy miksera wrzuć margarynę i cukier i ucieraj. Następnie dodaj miód i skórkę pomarańczową. Do mieszanki dodaj jajka i ucieraj aż powstanie jednolita masa. Następnie wmieszaj przygotowaną wcześniej mąkę.

Komentarze Facebook