Babeczki orzechowe

Zapraszam na orzechowe babeczki przykryte lepką polewą ze skondensowanego mleka i kawałkami chrupiących orzechów. Pyszne, słodkie i chrupiące. W sam raz na przekąskę w długie, ciemne, zimne jesienne wieczory. Jako dodatek polecam aromatyczną herbatę :)Składniki na 12 - 14 babeczek:175g margaryny240g skondensowanego, słodzonego mleka45g cukru 1 łyżeczka wanilii3 jajka185g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200g orzechów (użyłam mieszanki: orzechów włoskich, nerkowców, blanszowanych migdałów, orzechów laskowych)Piekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do misy miksera wrzuć margarynę, skondensowane mleko, cukier, wanilię i ucieraj aż masa będzie jednolita i puszysta. Następnie dodaj jajka i ucieraj przez chwilę. Orzechy posiekaj na drobne kawałki, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wsyp mieszankę do pozostałych składników. Wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.

Komentarze Facebook