Babeczki jak hot cross buns

Hot cross buns to popularne na Wyspach drożdżowe bułeczki sprzedawane w okresie Wielkanocy. Są  mięciutkie, puszyste, wypełnione rodzynkami, przyprawą piernikową o lekko pomarańczowym aromacie udekorowane   krzyżem z jasnego ciasta. Piekłam już podobne drożdżowe babeczki, po przepis zapraszam tutaj - Wielkanocne bułeczki. Dziś z kolei zapraszam na babeczki o bardzo podobnym smaku, pieczone bez drożdży, z dużą ilością rodzynek, skórki pomarańczowej, jabłka i przypraw. Babeczki te były bardzo smaczne, wilgotne, mięciutkie, o mocnym korzennym aromacie. Udekorowane pysznym kremem. Przepis znalazłam na BBC Good Food.Składniki na 12 - 14 babeczek:1 łyżka soku z cytryny100ml mleka175g masła175g samorosnącej mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia175g brązowego cukru2 łyżeczki przyprawy piernikowej100g mielonych migdałów3 jajkaskórka starta z jednej pomarańczy100g rodzynek1 średniej wielkości jabłkoNastaw piekarnik na 180C. Przygotuj formę na muffiny. Formę można albo wyłożyć papilotkami albo wysmarować gniazda. Taka uwaga, babeczki są bardzo wilgotne, wygodniej wyjąć je z formy kiedy są w papilotkach, jeżeli jednak będziesz piec je tak jak ja polecam oprócz natłuszczenia formy wysypać ją również mąką.

Komentarze Facebook