Apple crumble to chyba najprostszy do wykonania deser. Uprażone jabłka przykrywa się kruszonką, zapieka i ... można zajadać. Najlepsze podane z lodami waniliowymi, naturalnym jogurtem albo creme fraiche. Deser zwykle przygotowuje się w żaroodpornym naczyniu i tak podaje, wtedy każdy nakłada swoją porcję na talerzyk. Ja postanowiłam przygotować indywidualne porcje w ramekinach. Wydaje mi się, że tak prezentuje się bardziej elegancko :). Mój apple crumble wzbogaciłam w owoce borówki amerykańskiej a do kruszonki dodałam płatków owsianych. Podałam z creme fariche... i wszyscy byli zadowoleni. Polecam :)Piekarnik nastaw na 200C.Składniki na 4 porcje zapiekanych jabłek:25 g masła450g jabłek (zważonych po obraniu wycięciu gniazd nasiennych) , użyłam cooking apples które bardzo przypominają mi polskie papierówki, są dosyć twarde, kwaśnawe i soczyste1 łyżeczka cynamonu2 łyżki brązowego cukru50g mrożonych owoców borówki amerykańskiej (można pominąć) Na patelnię wrzuć masło, podgrzej aż się rozpuści. Na gorące masło wrzuć jabłka, dodaj cynamon i cukier. Mieszaj żeby jabłka nie przywarły do dna patelni. Kiedy jabłka zmiękną odstaw patelnię z ognia. Jeżeli używasz, dodaj owoce borówki amerykańskiej.