Wiosenne kotlety z kalarepy (wegańskie, bezglutenowe)

 Kotlet na niedzielę w wersji roślinnej, bo czasami przychodzi ochota na "klasyczny polski obiad". Tutaj w wydaniu wiosennym, bo z młodej zielonej kalarepy.

Kotlety z kalarepy to propozycja na szybki obiad do przygotowania nawet w zabieganym tygodniu. Kalarepy nie trzeba wcześniej obgotowywać, wystarczy ją panierować i smażyć. Te kilka minut na patelni sprawiają, że skórka kotletów jest chrupiąca a kalarepa staje się "al dente". Wyglądają i smakują trochę jak filety rybne. Jakby podać je z frytkami, to powstało by prawdziwe wegańskie fish & chips. Żeby jednak danie było zdrowsze i lżejsze, podałam ziemniaczki gotowane na parze a zamiast sałatki z ciężkim, śmietanowym sosem - chrupiąca sałata i blanszowane szparagi, które są gotowe w zaledwie 5 minut. Przy tym obiedzie najdłużej zajęło mi gotowanie ziemniaków. ;)

WIOSENNE KOTLETY Z KALAREPY
bez mięsa, bez jajek, bez glutenu

Dla 3 osób.

Komentarze Facebook