Chleb wełniany z kremem czekoladowym (wegański, na drożdżach)

 Chleb wełniany, to kolejne piekarskie wyzwanie podczas wspólnego wypiekania. Chlebek jest prosty i szybki w przygotowaniu, mięciutki i w cale nie za słodki. Może być zjadany na drugie śniadanie albo na podwieczorek.

Ilość jest przewidziana dla tortownicy o średnicy około 20 cm, ja jednak miałam mniejszą, 16 centymetrową, wiec pozostałe dwa kawałki upiekłam w podłużnym naczyniu do zapiekania.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony Bake to the roots. Ja chlebek przygotowałam w wersji wegańskiej, z jogurtem sojowym zamiast śmietany i jajek a nadziałam szybkim kremem z gorzkiej czekolady i jogurtu. Wyszło naprawdę pysznie!

Wełniany chleb bułkowy

Składniki:

ciasto

Komentarze Facebook