Zupa krem z pieczonych pomidorów (wegańska, bezglutenowa)

Zawsze lubiłam zupę pomidorową. Chociaż sezon na pomidory jeszcze się nie rozkręcił, to jednak w sklepach można już spotkać polskie odmiany. Ja właśnie trafiłam na ładne mięsiste pomidory z Polski. Już podczas zakupów wiedziałam, że trafią do piekarnika a następnie zostaną zmiksowane w zupie, bo dawno nie było. Zupa z koncentratu się nie umywa do tej!
 Pomidory są bogatym źródłem likopenu, a także witamin C i E, potasu oraz beta-karotenu. Zupa z pieczonych pomidorów jest bardzo aromatyczna, delikatna w smaku, lekko słodka. Dzięki dodatkowi ziemniaka nie wymaga zabielania. Chociaż tradycyjne kremy podaje się zazwyczaj z grzankami, tutaj ponownie sprawdził się ryż.
Małemu dziecku możesz podać osobno ryż i zupę, albo w wersji nieuświniającej - tylko ryż a zupą karmić z łyżeczki. Młodemu bardzo smakowała ta zupa. Polecam!

Komentarze Facebook