Zupa dyniowa (kremowa, wegańska)

Na jesienne chłody, rozgrzewająca zupa dyniowa. Ze szczyptą imbiru, dla zdrowotności. Na wodzie, bo jak zwykle nie ugotowałam wcześniej bulionu, ale za to z marchewką i pietruszką w środku.
Zupa dyniowa to klasyk. Jest milion wersji i każdy robi ją na swój sposób. Dzisiejsza zupa dyniowa to wersja podstawowa, bez udziwnień, więc wszystkim powinna smakować. No dobra, dodałam tahini dla podkręcenia, ale tylko łyżkę, także nie dominuje. Zupa jest delikatna, odpowiednia dla małych brzuszków. Młody chętnie zjadał i prosił o dokładkę.
ZUPA DYNIOWA
krem

4-6 porcji
Składniki:
  • 1 kg dyni, po obraniu i wypestkowaniu (u mnie Prowansalska)
  • 2 większe cebule
  • 2-3 średnie ziemniaki

Komentarze Facebook