Zupa cebulowa z ziemniakami (wegńska)

Pyszna zupa z kilku składników. Rozgrzewająca i sycąca.
Cebula znana jest ze swoich właściwości bakteriobójczych i grzybobójczych. Zawiera minerały wzmacniające odporność, jak fosfor, magnez, siarka, cynk i krzem, ponadto witaminę C, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E - dlatego jest idealnym warzywem na jesienne dni. Najlepiej spożywać ją na surowo, jednak po obróbce cieplnej traci charakterystyczną ostrość i jest łatwiej strwna. Ponadto długo smażona a później gotowana cebula robi się delikatnie słodka, jednocześnie dodając smaku umami potawom, dlatego też zupa z jej udziałem smakuje wybornie! A jedzona na świeżym powietrzu, przy ognisku? Bajka! ☺

ZUPA CEBULOWA
z ziemniakami

4 - 6 porcji

Składniki: 

Komentarze Facebook