Wytrawne placki z resztek z sokowirówki (wegańskie)

Były już muffinki z pulpy po wyciskaniu soku i słodkie smażone placki z buraków i śliwek. Przyszła kolej na pieczone placki warzywne.
Placki mają to do siebie, że szybko znikają. To ważne, gdy często wyciska się domowy sok w sokowirówce i pozostaje nam spora ilość wytłoków. W tych wytrawnych nie musimy się specjalnie przejmować składem pulpy, wszystkie warzywa się tutaj sprawdzą. Mój sok wyciskany był z marchewki, pietruszki, selera, buraka i papryki, czyli głównie korzeniowe. Bez dodatku owoców.
Placki po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Konsystencją przypominają mi placki z gotowanych ziemniaków. Chociaż na zimno, po wsadzeniu między dwa kawałki chleba, czułam się trochę jakbym jadła kanapki z koletem schabowym. Może ten ich czerwono-różowy odcień tak mnie zmylił?

Komentarze Facebook