Tapenada z zielonych oliwek z płatkami migdałów i skórką z cytryny

Dzisiaj mam dla was przepis na tapenadę, czyli pastę z oliwek, którą można zjeść na kromce dobrego chleba albo grzance, lub potraktować jako sos do makaronu. Jest pyszna ! Klasyczna tapenada oprócz oliwek zawiera jeszcze kapary, ja je pominęłam, a dodałam za to płatki migdałowe i skórkę z cytryny. Przygotowując tapenadę koniecznie użyjcie dobrej jakości oliwek. To ważne, gdyż  stanowią one bazę pasty. Jeśli zatem będą kiepskiej jakości, zwyczajnie popsują jej smak. I jak zwykle zachęcam was do eksperymentów i tworzenia własnych wersji. Spróbujcie np. płatki migdałowe zamienić na pistacje, albo pestki dyni (koniecznie lekko podprażone), a natkę pietruszki – na bazylię. Dodajcie łyżkę kaparów, bawcie się proporcjami :-)

Artykuł Tapenada z zielonych oliwek z płatkami migdałów i skórką z cytryny pochodzi z serwisu Ammniam.pl.

Komentarze Facebook