Szarlotka z borówkami i jeżynami (wegańska)

Trochę mąki, trochę tłuszczu, odrobina cukru, do tego garść borówek, garść jeżyn, cztery małe jabłuszka i proste, letnie ciasto gotowe!
Skład ciasta był podporządkowany zasobności kuchni a nie odwrotnie. A że z tłuszczy był tylko olej? Nie ma rzeczy niemożliwych, wyszło kruche - niekruche na oleju. Trochę się sypało, ale i tak byłam mile zaskoczona! Bezglutenowo też się nie udało, ale przynajmniej bez pszenicy i z mąki pełnoziarnistej. No i ten nieszczęsny cukier się pojawił... Trudno, raz na jakiś czas można!
SZARLOTKA Z OWOCAMI LATA
borówkami, jeżynami i papierówkami

Blaszka 20 x 20 cm, 9 porcji.
Składniki:

(Prawie) kruchy spód i kruszonka
  • 2 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej (230g)

Komentarze Facebook