Retro zupa z soczewicy, z czarnuszka czyli Zupowy Wtorek odc.

To kolejna propozycja z książki, którą kupiłam troszkę ponad tydzień temu.
Zupa może nie wygląda ale SMAKUJE! jest bardzo łatwa w przygotowaniu, syci i rozgrzewa czyli jest idealna na ostatki zimowego czasu :)
Po raz kolejny polecam więc Wam "Retro Kuchnię" Ani Włodarczyk, moja nie tylko dzisiejszą inspirację :)

300 ml(?) czerwonej soczewicy
1 litr wywaru warzywnego
po łyżeczce mielonego kuminu i nasion czrnuszki
1 cebula
sól, pieprz

Soczewicę przepłukujemy ciepłą wodą.
Cebule siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy. Dorzucamy czarnuszkę i kmin i smażymy minutę.
Wsypujemy soczewicę, mieszamy i zalewamy gorącym wywarem. Solimy i pieprzymy.
Gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie zupę blendujemy.
Podajemy posypana natka pietruszki.

Komentarze Facebook