Przy kominku

Sezon letni to okres urlopowy; wyjazdy do miejscowości wypoczynkowych nad morzem lub w górach. A po powrocie z wakacji, ciepłe wieczory można spędzać w przydomowym ogródku, w gronie przyjaciół. Takie spotkania warto uatrakcyjnić poczęstunkiem przygotowanym z grillowanego mięsa i warzyw.

Do sporządzania takich potraw najlepiej nadają się ogrodowe paleniska. Można je zaprojektować i zrobić samodzielnie z kamieni lub cegieł. Do ich zespolenia potrzebna jest zaprawa ognioodporna. Jest to produkt dostępny w sklepach, łatwy do przygotowania masy. Wystarczy nanieść kielnią warstwę zaprawy na żaroodporne cegły i po krótkim czasie masa zastyga tworząc wraz z budulcem solidną konstrukcję. Paleniska, w których zastosowana jest zaprawa ogniotrwała mogą być użytkowane przez dłuższy czas, bez konieczności ich corocznego odnawiania lub remontowania.

Zaprawa ognioodporna znakomicie sprawdza się też przy budowie domowych kominków. Ale tu już potrzebni są fachowcy z odpowiednimi uprawnieniami. Wymagane jest bowiem zainstalowanie odprowadzenia dymu lub spalin gazowych do przewodu kominowego. Żaroodporne cegły i zaprawa ogniotrwała tworzą całkowicie szczelną konstrukcję.
Wówczas takie urządzenie jest w pełni bezpieczne.

Komentarze Facebook